موسیقی چهار محال و بختیاری
شعر و موسیقى در ایل بختیارى پیوند جاودانه وهمیشگى دارند، و این همه یادگار، میراث آدمیان گمنامى است که قرنها، سینه به سینه و نسل به نسل حفظ کردهاند.
در زبان شعر گونه بختیارى، عشق، عاطفه، مردى و مردانیگى، شجاعت، رشادت مفاهیم خاص و معتبرى دارد.
حیات موسیقى ایل قرنها، نسل به نسل از پدر به پسر در گروه توشمالان یعنى همان نوازندگان و خوانندگان محلى ادامه یافته است. توشمالان همیشه با ایل مىباشند و شریک غم وشادى مردم ایل هستند.
در ایل بختیارى هر طایفه وتیرهاى تو شمال و خواننده خاص خود دارد تا در مراسم شادى و سوگوارى همراهشان باشند.
هفت لنگان به نوازندگان یا میشکال و چهار لنگان به آنان خطیر مىگویند.
نوازندگان مردمى هستند عاشق پیشه و شاعر که بیشتر اوقات زندگى روزانه آنان صرف ساختن ابیات، لطیفهها، ضرب المثلها و متلها مىشود.
مىتوان گفت آنان در بوجود آوردن آثار و ادبیات عامیانه سرزمین خود سهم بسزایى دارند.
زنان تو شمال در مجالس رقص اشعار و ترانههاى بختیارى را مىخوانند و مردان هم با ابیات دلپذیر و شورانگیزى به آنان پاسخ مىدهند و مردم را وادار به شادى مىکنند.
ساز چپى که توشمالان هنگام عزادارى مىزنند فوق العاده تاثیر انگیز است. هر وقت غمى به دلشان راه یابد «هفت بند» مىزنند و ابیات غم انگیزى مىخوانند.
بختیاریان جز ابیات محلى خاص خود، اشعار لیلى و مجنون، یوسف و زلیخا، شیرین و فرهاد، خسرو و شیرین، فلک ناز، و فایز دشستانى را با صداى گرم و هم آهنگ با ساز در دستگاههاى مختلف و مخصوص مىخوانند.
دستگاههایى که نوازندگان در جشنهاى عروسى مىنوازند مىتوان گفت که معلوم و مشخص هستند مثلا در دستمال بازى این آهنگها اجرا مىگردد:
مرجنگه، مرجنگه ـ ملاروه، یه لمبه، و چند آهنگ دیگر.
در موقع بردن عروس معمولاً آهنگ حنا حنا اجرا مىگردد، آهنگ مخصوص بازیهاى محلى مردانه در جشن عروسى «سواربازى» و «چوب بازى» است.
موسیقى ایل فقط به وسیله ساز و کرنا نواخته مىشود، ولى گه گاه گروهى از نوازندگان کمانچه که ساکن شهرکرد هستند، به هنگام ییلاق سرى به ایل مىزنند و ساز مىنوازند.
از دهل و ساز و کرنا که بگذریم، موسیقى ایل را در نفس چوپان ایل به وسیله نى مىشنویم، نى را غالبا، به هنگام قشلاق از شهرهایى همانند شوشتر و دزفول مىخرند.
نى شیت یا نى کوچک و به عبارت دیگر دوزله یا نى جفته که سابقا از استخوان پاى کرکس مىساختند.
ولى به علت کمى این نوع استخوان، غالبا آن را از نى مىسازند که وسیله چوپانان جوان مورد استفاده قرار مىگیرد، سابقا ساز بربط هم رایج بوده که امروز از آن اثرى باقى نمانده است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.